Casa Dosoftei (casa cu arcade din centrul Iasului)

Amplasata in centrul orasului Iasi, in apropierea Palatului Culturii, Casa Dosoftei trebuia sa faca parte din ansamblul Curtii Domnesti; Insa, imediat dupa ce a fost construita, odata cu mutarea scaunului mitropolitan de la Suceava la Iasi, mitropolitul Dosoftei i-a dat ca destinatie sa adaposteasca a doua tiparnita din Moldova.

Mitropolitul Dosoftei fiind unul din cei mai mari carturari, care a contribuit la formarea limbii romane literare si cel care a tradus „Psalmii” in limba romana; Intreaga lui viata si-a dedicat-o traducerii cartilor de cult in limba romana.

Casa cu forma aproape cubica este construita din piatra, in partea frontala avand un pridvor cu arcade, iar în partea posterioară fiind construite patru incaperi amplasate pe doua nivele. Mai este numita si „Casa cu arcade”, datorita celor cinci arcade de pe fatada principala.

Astazi cladirea gazduieste Departamentul Literaturii Romane Vechi al Muzeului Literaturii Romane, aici aflandu-se numeroase exponate originale, printre care cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.

Casa Dosoftei, te lasa sa descifrezi, sa-ti imaginezi si sa intuiesti o lume care nu mai este dar, pe radacina caruia a crescut si s-a dezvoltat lumea noastra de astazi.

Casa patrata, cu arcade, din centrul Iasului

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *