Impunatoarea construcţie a Mitropoliei Moldovei şi Buovinei, reclamă o menţiune aparte, întrucât este unul dintre cele mai mari edificii ale ortodoxiei române.
Catedrala Mitropolitană a fost fondată de către Veniamin Costache (Mitropolit al Moldovei şi Sucevei), unul dintre luptătorii pentru înfiinţarea de şcoli cu predare în limba română.
“Toate mijloacele câte împrejurările mi-au înlesnit, le-am întrebuinţat spre ridicarea naţiei”
– din Testamentul lui Veniamin Costache
Construcţia obiectivului a început în anul 1833, iar la scurt timp după finalizare, dintr-un viciu de proiectare şi construcţie, tot acoperişul împreună cu bolta din mijlocul clădirii s-au prăbuşit, lăcaşul rămânând mult timp în ruină. Însă, prin stăruinţa ieşenilor şi perseverenţa lui Mihail Kogalniceanu, construcţia a fost restaurată. Lucrările au fost încredinţate arhitectului român Al. Orascu şi pictorului Tattarescu.
Arhitectura
Catedrala ieşeană, în stil renascentist, este o clădire monumentală de plan dreptunghiular, marcată la colţuri de patru turle decroşate. Stilul arhitectural este inspirat din forme târzii ale renaşterii italiene, asemănător cu al vestitei biserici „Trinita del Monte” din Roma. Elementele decorative, atât în interior cât şi în exterior, sunt dominate de baroc. Pictura s-a făcut astfel încât să creeze o constantă în stilul arhitectural, iar pictorul Gheorghe Tattarescu a realizat aici una din culmile creţiei sale. În patrimoniul catedralei este şi o frumoasă icoană cu „Învierea Domnului” de Irineu Protcenco.
În curtea Mitropoliei se află şi Biserica Sf. Gheorghe, zidită în anul 1761, pe locul vechii Mitropolii – ctitorită la 1761.
În primăvara anlui 1887, pe 23 aprilie, după finalizarea restaurării construcţiei, a avut loc inaugurarea marelui edificiu. Sfințirea Catedralei a fost un eveniment național, la ceremonie luând parte regele Carol I și regina Elisabeta. Pisania aflată în în partea dreaptă a pridvorului catedralei, pe o placă de marmură care se află la intrare, conține următorul text:
„Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzeci-și-șaselea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…”
Evenimentul a avut dublă semnificaţie, în acelaşi timp sărbătorindu-se şi împlinirea a trei decenii de la memorabilul an 1859 când, “românii de dincolo şi de dincoace de Milcov s-au ridicat, ca un singur om, ca să răspundă la întrebarea ce le-o adresa Europa: <Ce vreţi?> Neted şi limpede, clar şi categoric fu răspunsul pe care l-am dat, când i-am spus Europei ce am suferit, ce vrem. Acel răspuns ce era expresia voinţei unei naţiuni vii, hotărâte de a pune la încercare aceea ce voia” – cum se arată din discursul lui Mihail Sturdza.
Memoria acestui loc, păstrează multe amintiri; Prima este a rascoalei de la 1819, când o mulţime de ieşeni s-au adunat la Mitropolie ca de acolo să meargă la Curtea Domnească. La 1 iulie 1891, trupul neînsufleţit al lui Mihail Kogalniceanu, înfăşurat în tricolor, a fost adus la Iaşi şi depus la Mitropolie pentru trei zile.
Pitorescul Calistrat Hogaş povestea cu umor episodul şederii sale într-o chilie de la Mitropolie, din vremea studenţiei, pe care l-a intitulat “La călugarie”: “Cam lungă, ca
m îngustă, cam umeda, cam întunecoasă, cam cu şoareci, cam cu păianjeni era… nu-i vorbă, locuinţă aveam.”
În anul 1889 a fost adusă, de la biserica Trei Ierarhi, racla cu cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, aşadar Catedrala Mitropolitană are trei sărbători patronale în cursul anului: “Întâmpinarea Domnului” la 2 februarie, “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la 23 aprilie şi “Cuvioasa Parascheva” la 14 octombrie.
După cel de-al doilea război mondial, la Catedrala Mitropolitană din Iași au fost efectuate lucrări de reparație, consolidare și renovare în 1957 (când au fost montate și noi vitralii) și în 1963. Din anul 2006, Catedrala Mitropolitană din Iași se află într-un amplu proces de reconsolidare, încheiat aproape în totalitate.
În partea dreaptă a pronaosului, în apropierea raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, este depusă și o masivă raclă argintată, cu osemintele marelui Mitropolit al Moldovei si Sucevei, Veniamin Costachi, cel de la care a pornit inițiativa construirii acestui sfânt lăcaș.
Cuvioase Parascheva
În fiecare an, la 14 octombrie, mii de credincioși din întreaga țară vin în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iași, să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ca fiind ocrotitoarea Moldovei.
Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia, provenind dintr-o familie foarte bogată. Cuvioasa a fost botezată şi crescută de către părinţii ei în credinţă creştină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născatoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit urmatoarea frază din Evanghelie: ”Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23).
La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact aşa cum era specificat în Evanghelie. Ieşind din biserică, a văzut un sărac şi i-a cerut hainele acestuia. Sarmanul i le-a oferit, iar ea la schimb i le-a dat pe ale ei.
După ceva timp decide să se retragă în pustietate, iar la sfaturile unor vieţuitori merge spre ţinutul Pontului. Totuşi, timp de 5 ani se opreşte la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Ţara Sfântă pentru a trăi restul vieţii sale în acele locuri. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fără a spune credincioşilor cine este cu adevărat şi de unde vine. Aici este şi locul unde trece în nefiinţă şi urcă sus la ceruri alături de Dumnezeu. Neştiind cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost îngropată ca o străină.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iaşi şi credincioşi din toată ţara, dar şi din alte colţuri ale lumii se adună în fiecare an pentru ca sfânta să îi ajute. În total, peste 1 milion de credincioşi vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Urmează ca orașul #Iași să devină gazda a mii de vizitatori care-i vor umple străzile pe durata sărbătorilor din toamna aceasta. ? Pentru că ne bucură gândul că vom lua parte la spectacolul divers de oameni și evenimente, vrem să oferim organizatorilor, bloggerilor sau oricui se bucură de aniversarea din luna octombrie un pachet de 60 de fotografii ilustrând unul dintre simbolurile Iașului: Catedrala Mitropolitană, văzută prin ochii noștri pe timp de zi și pe noapte. Acestea pot fi folosite în orice tip de materiale media 🙂 Pentru a primi, gratuit, fotografiile editate, fără watermark, tot ce trebuie să faceți este să ne trimiteți un mesaj pe pagina noastră de Facebook sau pe pagina Atelier de Film – www.facebook.com/atelierdefilmcom/ ! ? ?