Iași – Orașul Teilor

Istoria cultivării primilor tei în Iaşi este strâns legată de iniţiativele urbanistice ale marelui cărturar Gheorghe Asachi.

În anul 1812, la  numai 24 de ani,  după câțiva ani petrecuți la studii în marile capitale ale Europei, Gheorghe Asachi se întoarce în Iași, unde, un an mai târziu înfiinţează prima clasă cu predare în limba română, Şcoala de Drumuri şi Poduri, iar împreună cu elevii săi a proiectat şi executat bulevardul Copou.

Numele lui Asachi este asociat mai degrabă unor formule precum „întemeietorul şcolii politehnice din România”, „prima şcoală cu predare în limba română” sau „părintele arhivisticii din spaţiul românesc”. Cu toate acestea, Gheorghe Asachi este considerat şi unul dintre cei mai mari arhitecţi peisagişti români din toate timpurile.

„El văzuse în Spania un bulevard grozav, cel care ducea către Escorialul din Madrid, şi l-a proiectat pe cel din Copou, după un concept asemănător, dar l-a plantat cu tei”, a detaliat profesorul Mandache Leocov.

 

« 1 de 3 »

După 20 de ani, Gheorghe Asachi a proiectat şi executat şi cunoscutul Parc Copou. Teiul, care avea să-şi câştige peste jumătate de secol supranumele de „al lui Eminescu”, ajunsese deja la o vârstă respectabilă şi se ridica impunător în mijlocul pârloagei pe care enciclopedistul moldovean îşi propusese s-o reamenajeze.

Teiul nu se potrivea cu planurile lui Asachi, nu intra pe axa principală pe care o proiectase. Dar l-a văzut atât de frumos, încât a hotărât să-l păstreze. Putem spune că Gheorghe Asachi este părintele teilor din Iaşi.

„Teiul lui Eminescu este cel mai important monument viu pe care l-a închinat Iaşul poporului român. Cel mai important obiectiv turistic din Iaşi nu este Palatul Culturii, nici Biserica Trei Ierarhi sau Palatul Mitropolitan, ci teiul lui Eminescu”, este de parere prof. Mandache Leocov.

 

Mai multe zone din Iași includ aliniamente sau plantații masive de tei. Sute de astfel de arbori articulează axa culturală a orașului, pornind dinspre Aleea Sadoveanu și bulevardul Carol I, coborând spre bulevardul și pietonalul  Ștefan cel Mare și Sfânt, apoi continuând pe strada Palat. Plantații notabile de tei se găsesc și pe strada Păcurari, bulevardul Independenței, în zona Tudor Vladimirescu, șoseaua Arcu, dar mai ales in Parcul Copou (care adăpostește circa 1.000 de tei argintii) si Parcul Expoziției.

 

 

Da, Iaşul iubeşte teii! 🙂

comments

2 comentarii:

  1. In anul 1954 am venit in Iași pentru a studia tot dintr un orășel din Moldova si m am ndragostit atât de mult încât am rămas definitiv formându mi noua mea familie. Frumusețea vieții mele a fost ca impreuna cu tovarășul meu de viața , sa ne plimbam pe Str Ștefan cel Mare sub umbra teilor si parfumul lor desemnei in Copou pe jos dela biblioteca pana la Ins. Agronomic. De o vreme trăiesc departe de tot ce mi a fost drag dar inima i mi este. la orașul dragostei mele . Când am auzit ca nu mai sunt teii si ca edilii Iasului au facut așa o crima am fost f mâhnită si fost foarte revoltata scriind la momentul respectiv. Doresc din tot sufletul sa se repare ac jefuire si sa se replanteze tei frumoși si parfumați sa se bucure viitoarele generații .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *