Provenienţa denumirii de „Podu Roş”… bordeluri, sânge sau trandafiri?

Deşi sunt documente în Arhiva Națională care confirmă ca numele „Podu Roșu” a fost atribuit podului de peste Bahlui doar din simplul motiv că acesta era… vopsit în roșu, exista numeroase legende cu privire la acestă denumire, printre care cele mai cunoscute ar fi:

  • În zona respectivă se aflau numeroase bordeluri care aveau perdele roşii şi felinare de aceeaşi culoare. S-a presupus că roșul dominant pe timp de noapte a dat numele de Podu Roș;
  • O altă explicaţie ar fi că în zonă se executau boieri prin decapitare şi râul Bahlui îşi schimba culoarea în roşu de fiecare dată când avea loc un astfel de “eveniment”.

Cartierul Podu Roș și-a luat numele de la podul cu același nume care traversează râul Bahlui. Pod ce datează cel puțin din secolul al XVIII-lea, fiind inițial din lemn, mai apoi în perioada 1835-1836 să fie ridicat, la ordinului lui Mihail Sturdza, din piatră.

Aş mai adauga încă o legendă, mai frumoasă: de la trandafirii roşii din intersecţie… Până la urmă, faptul că ascunde numeroase enigme îi dau farmec Iaşului. 🙂

Podu Ros, Iasi

Podu Ros, Iasi

Podu Ros, Iasi

Că tot am menţionat râul Bahlui, originea numelui este BÁHNĂ, bahne, s. f. (Reg.) loc mlăștinos, acoperit cu iarbă sau cu stuf; smârc. – Din ucr. bahno. Până la începutul secolului trecut, când a fost rectificată albia râlui, Bahluiul inunda periodic o parte din oraş, transformând-o într-o mlaştină. Acest aspect este redat şi de Vasile Alecsandri care descrie raul ca fiind plin de glod, lăcaş al broaştelor şi urat mirositor. De altfel, sunt întâlnite în zona Moldovei mai multe zone mlaştinoase numite “bahne”.

comments

2 comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *